Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“ (2021.-2026.) predstavljen je Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, koje ga je jednoglasno usvojilo dana 29. ožujka 2021.

Javna rasprava o nacrtu plana održana je od 4. veljače do 6. ožujka 2021. Prijedlog Plana izrađen je u skladu s Izvješćem o javnoj raspravi, te je ishođena suglasnost Povjerenstva za monitoring nad izradom Plana upravljanja te suglasnost ministrice kulture i medija.

Glavni cilj plana je osigurati razumijevanje, zaštitu i održavanje izvanredne univerzalne vrijednosti svjetskog dobra i njegovog okruženja.

Dubrovnik svjetsko dobro

Svjetsko dobro grada Dubrovnika predstavlja jedinstveno umjetničko dostignuće, remek-djelo ljudske kreativnosti, no, bez obzira na pojedinačnu umjetničku vrijednost građevina, on je kompleks izvanredne vrijednosti koji pokazuje volju za stvaranjem, razvojem i uljepšavanjem urbanog krajolika kao da je umjetničko djelo (KRITERIJ I); ispunjava također kriterij da je jedinstveno, iznimno rijetko i drevno (KRITERIJ III) te spada u najkarakterističnije primjere određenog tipa strukture koji pokazuje visoke kulturne, društvene, umjetničke, znanstvene, tehnološke ili industrijske domete (KRITERIJ IV).

Također, Dubrovnik ispunjava uvjete autentičnosti i integriteta mjesta iznimne univerzalne vrijednosti (OUV), koje uključuje sve prostore unutar i izvan zidina koji pokazuju značaj u smislu urbanističkog planiranja i arhitektonskih postignuća dok će se ovim dokumentom uspostaviti odgovarajuće upravljanje kojim će se iznimne univerzalne vrijednosti Dubrovnika sačuvati za buduće naraštaje.

Strateške aktivnosti

Horizontalne aktivnosti