Glavni izvoditelji: “Građevinar-Quelin”, Dubrovnik
Vrijednost radova: 114.389,17 US $
Vrsta radova: sanacija ratne štete

Gradnja Franjevačkog samostana i crkve započeta je 1317. Nekoliko godina kasnije samostan već posjeduje vlastitu ljekarnu, danas jednu od najstarijih u Europi. Velika jednobrodna crkva i plitka apsida kora duguju svoj barokni izgled rekonstrukciji nakon potresa 1667. godine. Sa sjeverne strane crkve nalazi se jedan od najljepših klaustora u Hrvatskoj, rađen u romaničko-gotičkom stilu. Dovršen je 1348. a pripisuje se majstoru Mihoju Brajkovu. Krajem XV. stoljeća izgrađene su sakristija i kapitularna dvorana, a početkom XVII. stoljeća zapadnom krilu se dodaje drugi kat na kojem se nalazi biblioteka valikog značaja.

Gradnja zvonika započeta je u prvoj polovini XIV. stoljeća, a dovršena polovinom XV. stoljeća. Zvonik je rekonstruiran krajem XVII. stoljeća te ojačan nakon potresa 1979. godine.

Na ovaj lijepi građevinski sklop palo je 37 projektila, od kojih je jedan probio kupolu zvonika, a ostali su teško oštetili i mjestimice uništili gotičku balustradu terase klaustra.

Pojedina oštećenja sanirana su sredstvima iz proračuna RH i donacijama:

– The International Trust for Croatian Monuments, Velika Britanija
– Crkvena organizacija iz Beča, Austrija
– Grad Matera, Italija
– GP Dubrovnik, Hrvatska
– Italia Nostra, Italija
– Privredna banka Zagreb, Hrvatska
– Vijadukt, Zagreb, Hrvatska

U tijeku je sveobuhvatna obnova samostana koja se financira sredstvima iz proračuna RH i sredstvima Svjetske banke za obnovu i razvoj.