Marijana Manenica ponovno je izabrana za predstavnicu kontaktnog područja svjetskog dobra, Gradskih kotara Gruž, Lapad i Montovjerna u Izvršni odbor Upravljačke komisije Plana upravljanja

U utorak, 14. veljače 2023., održana je radionica za ponovni izbor predstavnika kontaktnog područja Gradskih kotara Gruž, Lapad i Montovjerna u Izvršni odbor Upravljačke komisije Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“. To je druga u nizu radionica koje se održavaju nakon provođenja kotarskih izbora održanih krajem 2022. godine. Zbog izmijenjenog sastava novo konstituiranih vijeća gradskih kotara, potrebno je ponoviti postupak izbora predstavnika gradskih kotara u Izvršni odbor Plana upravljanja.

Nakon održanog glasovanja, za predstavnicu kontaktnog područja, Gradskih kotara Gruž, Lapad i Montovjerna u Izvršni odbor Plana upravljanja izabrana je gđa Marijana Manenica.

U uvodnom govoru članica uprave DURA-e gđa Marina Lazarević je sve okupljene pozdravila u ime Zavoda za obnovu Dubrovnika i DURA-e, te je prisutne upoznala s razlozima ponovnog održavanja izbora i procesom izbora kandidata.

Predstavnica Zavoda za obnovu Dubrovnika gđa Amalija Pavlić predstavila je dokument Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“.

Zavod za obnovu Dubrovnika kao glavni koordinator za provedbu Plana upravljanja u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA započeo je novi ciklus radionica kroz koje će biti izabrani kandidati iz novo konstituiranih gradskih kotareva u Izvršni odbor Upravljačke komisije Plana upravljanja. Po provedenim izborima u gradskim kotarima, na prijedlog Gradonačelnika, Gradsko vijeće će imenovati članove u Izvršni odbor.

Odluka o usvajanju Plana u svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“ donesena je u Dubrovniku 29. ožujka 2021. godine.

Svrha Plana upravljanja područjem svjetskog dobra je osigurati dugoročan sustav upravljanja koji će omogućiti očuvanje kvalitete, izvornosti i cjelovitosti svjetskog dobra, kao i sastavnica koje potvrđuju izvanredne univerzalne vrijednosti, istodobno održavajući kvalitetu života građana i aktivnu multifunkcionalnu namjenu gradskog središta. Osnovni princip Plana upravljanja je uskladiti institucionalne, društvene i ekonomske procese koji utječu na vrijednost svjetskog dobra. Plan upravljanja daje opće i konkretne smjernice za upravljanje i očuvanje svjetskog dobra te upućuje na međunarodno prihvaćene standarde i alate za upravljanje baštinom.