>
Revelin Fortress
Revelin Fortress

Area: 5.250 m2
Duration of works: May 1989. – December 1990.
Cost: 7.026.050.91 US $

Design made by:
idejni : prof.dr. Božidar Rašica, Maja Šah-Radović, dipl.inž.arh.,
izvedbeni: PZ "Tehnika", Zagreb,
projekt interjera: Ivan Prtenjak, dipl.inž.arh.,
Glavni izvoditelj: GP "Dubrovnik”
Nadzorni inženjer: Aleksandar Čučić, dipl.inž.arh., ZOD
Rukovoditelj gradilišta: Željko Peković, dipl.inž.arh.,

It is an imposing defensive object and highly ranked cultural and historical monument, located in front of the eastern side of the City as a pre-fortification; visually separated and functionally integrated in the city walls' complex.

Its construction started in 1539 by the design of Antonio Ferramolino and ended in 1551. In the 17 and 18th centuries some additions were done; on the west side a storage for salt called "Slanica" with three floors that pass over the cornice of the fortress. In the 19th century Revelin met with additional devastations when two incompatible structures were built and later removed.

The construction of the fortress was damaged in the earthquake of 1979. Its renovation and reconstruction started to return back the fortress its historic value in the fortification complex and to serve various purposes; as a multipurpose hall with all supporting facilities and installations, to be on disposal for tourist visits and to hold museum collections. Archaeological researches were done from 1983 to 1986 and they discovered some unknown phases of its construction and existence of earlier walls' structures and space below the floor's level.

By archaeological works a dam inside the object was removed and the fortress got more space so that its surface enlarged from 1500 to 3500 square metres which enabled accommodation of various programmes. The terrace on top of the object is 1000 square metres large and it serves for performances on the open. A large hall is on the second floor while in mezzanines of Slanica there are sanitary facilities, cloakrooms, entrances and technical equipment. The main entrance is new and adjusted to accept a large number of visitors, located on the south facade of Slanica and connected to the fortress by new-designed vertical communication.

Bearing construction remained and it is reinforced by concrete bearing elements and the position of bearing columns and beams is subordinated to the presentation of archaeological findings. The interpolated new vertical construction is performed as freestanding and self-supporting, separated from the existing one and the horizontal one holds on to the massive walls.

Renovation and revitalization of Revelin considerably enriched the cultural and artistic offer and it completely got accustomed to the City.